Southwell Road  is one half of a Victorian Stuccoed villa, elegant in appearance from the street, but suffering a familiar defect of the Victorian house with a ragged rear elevation and almost no physical or visual connection to the large rear garden.
       
     
       
     
 This new plan re-oriented the whole house towards the quiet, private garden at the rear.
       
     
 Large sliding hardwood windows and doors open to the rear, making the garden an integrated element of the home, highly visible all year round, illuminated at night and an extension of the living space in the warmer months. 
       
     
 The new rear room and other additions add nearly 30% to the floor area of the house - usually considered 'disproportionate' by planning authorities.  The proposed form and treatment of the new extension was thus of prime importance in securing planning permission. 
       
     
 Joinery and kitchen surfaces combine to create an abstract geometry, top lit from roof windows.
       
     
 Interior spaces are defined by plywood panelling concealing appliances, storage space and pelmet lighting.  Photos by Paul D Cox
       
     
  Southwell Road  is one half of a Victorian Stuccoed villa, elegant in appearance from the street, but suffering a familiar defect of the Victorian house with a ragged rear elevation and almost no physical or visual connection to the large rear garden.
       
     

Southwell Road is one half of a Victorian Stuccoed villa, elegant in appearance from the street, but suffering a familiar defect of the Victorian house with a ragged rear elevation and almost no physical or visual connection to the large rear garden.

       
     

By means of substantial structural alterations to the existing small rear offshoot, and the erection of a new rear addition extending into a side alleyway, a huge 35sqm combined living, dining and kitchen space was created.

 This new plan re-oriented the whole house towards the quiet, private garden at the rear.
       
     

This new plan re-oriented the whole house towards the quiet, private garden at the rear.

 Large sliding hardwood windows and doors open to the rear, making the garden an integrated element of the home, highly visible all year round, illuminated at night and an extension of the living space in the warmer months. 
       
     

Large sliding hardwood windows and doors open to the rear, making the garden an integrated element of the home, highly visible all year round, illuminated at night and an extension of the living space in the warmer months. 

 The new rear room and other additions add nearly 30% to the floor area of the house - usually considered 'disproportionate' by planning authorities.  The proposed form and treatment of the new extension was thus of prime importance in securing planning permission. 
       
     

The new rear room and other additions add nearly 30% to the floor area of the house - usually considered 'disproportionate' by planning authorities.  The proposed form and treatment of the new extension was thus of prime importance in securing planning permission. 

 Joinery and kitchen surfaces combine to create an abstract geometry, top lit from roof windows.
       
     

Joinery and kitchen surfaces combine to create an abstract geometry, top lit from roof windows.

 Interior spaces are defined by plywood panelling concealing appliances, storage space and pelmet lighting.  Photos by Paul D Cox
       
     

Interior spaces are defined by plywood panelling concealing appliances, storage space and pelmet lighting.

Photos by Paul D Cox